Zimski centri u Zapadnoj Srbiji

Kategorija: Skijanje Objavljeno subota, 18 decembar 2021 Autor ZapadnaSrbija

I ove zime skijališta su spremna za goste, Zapadna Srbija je prepuna turista. Najživlje je kao i do sada na Zlatiboru. Ljubitelji zimskih spotova mogu uživati na Ski centru Tornik koji se nalazi na 9 km od turističkog centra, sa oko 10 kilometara ski staza svih kategorija (Čigota, Tornik, Ribnica, Zmajevac i Stankova ravan ). Sa prosečnom nadmorskom visinom od 1.000 metara, i kontinentalnom klimom Zlatibor je svojevrsna vazdušna banja - leti oaza mira i čistog vazduha, dok zimi Zlatibor nudi odlične uslove za skijanje i ostale zimske sportove u kojima mogu uživati ne samo rekreativci i početnici već i vrhunski skijaši.

Ski centar „Tornik“ 

Kapacitet skijališta je oko 5.400 skijaša na sat. Ski centar Tornik opremljen je sa najmodernijom šestosednom žičarom, sa 107 sedišta, brzine pet metara u sekundi i duga je 1.850 metara. Polazna stanica je na nadmorskoj visini od 1.110 m i penje se na 1490 m (najviši vrh Tornika 1.496 m). Kapacitet šestosedne žičare je oko 3.000 skijaša na sat, a na Torniku postoje jos dva ski lifta tipa sidro, ukupnog kapaciteta 2.400 skijaša na sat. Za najmlađe i početnike instalirana je i pokretna traka dužine 150 metara.

Svih pet staza pokrivene su sistemom za veštačko osnežavanje, tako da ovaj ski centar više ne zavisi od vremenskih uslova i produžena mu je zimska sezona na oko 100 dana.

Novogodišnji koncerti na Zlatiboru (Kraljev trg)

Opština Čajetina i Turistička organizacija Zlatibor, po dugogodišnjoj tradiciji, s posebnom pažnjom pripremaju obeležavanje novogodišnjih praznika na najposećenijoj planini u Srbiji.  Zlatiborski doček Nove godine uz atraktivne zabavno-muzičke sadržaje s poznatim izvođačima na Kraljevom trgu uvek okuplja hiljade posetilaca. Tako je za doček 2022. godine, za najbolji provod u novogodišnjoj noći na „zlatnoj planini“ ustanovljen raznovrstan program u vidu tri novogodišnja koncerta na pozornici Kraljevog trga, sa repertoarom za sve ukuse.

Tu trodnevnu seriju vrhunskih koncerata na otvorenom započeće jedna od najuspešnijih pevačica narodne muzike, Vesna Zmijanac i Alen Islamović (31.12.), bivši član grupa Divlje jagode i Bijelo dugme. Tradicionalno će u noći dočeka tačno u ponoć biti priređen vatromet kada će zagrmeti i trube orkestra Dejana Jevđića. Dok će reprizu dočeka i dobar provod u  prvoj večeri nove 2022. godine na Kraljevom trgu obeležiti nastup popularne Senide Hajdarpašić, poznate kao Senidah i Sofije Perić (01.01.). Naredne večeri (02.01.) uslediće nastup legendarnog rok benda, Bajaga i instruktori. Svi koncerti na Kraljevom trgu su sa početkom u 21 čas.

Dobro poznata imena muzičke scene, koja će nastupati na Zlatiboru obećavaju još jednu Novu godinu za pamćenje. Pored dočeka na otvorenom hotelijeri i restorani su pripremili veoma bogatu ponudu, tako da sve koji budu boravili na “zlatnoj planini” u novogodišnjoj noći očekuje odličan provod.

Ski sezona na Divčibarama

Počinje ski sezona na Divčibarama 15. decembra, od 9h do 16h kreće skijanje, kao i ski škola i renta opreme. Na stazi ima 50cm utabanog snega, i narednih dana biće dodatnog osnežavanja, a prema prognozi meteorologa do kraja nedelje očekuju se i nove snežne padavine. Zdravlje nam je na prvom mestu, te vas molimo da poštujete sve covid mere, nosite maske i održavate distancu. Savetujemo vam i da kad god ste u mogućnosti sve plaćate karticama, dok ski pass možete kupiti i online.

Ski centar Odvraćenica  na Goliji

Turistički ski centar Odvraćenica na Goliji može da se pohvali sa pet žičara I sedam staza, dužine od 450m do 1100 m. Staze Kula 1, Kula 2, Kula 3, Kula 4, Goveđi do I Sovićke kolibe su rekreativnog tipa a Kula 5 je namenjena za obuku skijaša.

Sneg se tokom oštrih zima zadržava na Goliji pet meseci, a njegova uobičajena visina iznosi 105 cm. Možemo sa sigurnošću reći da je Golija planina na kojoj se u toku godine zadržava najduže snežni pokrivač. U toku oštrih zima sneg zna da se zadrži i do juna meseca.

Skijalište Briježđa na Zlataru

Ski staza Briježđa otvorena je 2010. godine. Staza je duga 1200 metara, sa plavim i crvenim karakteristikama, te je pogodna i za takmičare i za rekreativce a visinska razlika između podnožja i vrha je 300 metara. Žičara je duga 850 metara sa kapacitetom korpe za 4 osobe koja od podnožja do vrha skijaše vozi za nešto više od pet minuta. Na stazi je postavljena skijaška signalizacija i bezbednosna zaštitna ograda.

Izvor: TO Zlatibor, golijainfo.rs, divcibareinfo.com, zlatarinfo.rs