Joomla Free Template by FatCow Hosting
Savindan u Glumačkoj školi
Čim se iz naših gradova zađe prema selima, tu se dobri običaji i znanje o svom rodu podrazumevaju. U selu Glumač nadomak Požege ...
Dan domaćeg filma u Ivanjici
Filmski centar Srbije u saradnji sa DOKSrbija nastavlja realizaciju projekta Dan domaćeg filma, ove godine u 20 gradova Srbije u cilju promocije ...
Kaubojski grad na Zlatiboru.
Na obroncima Zlatibora uskoro će biti otvoreno jedistveno naselje u ovom dijelu Evrope. Na oko šest hektara sagrađen je "El paso city" ...
„Dani knjaza Miloša Obrenovića i sabor ...
U nedelju, 22.9.2019. u Spomen-kompleksu Miloša Obrenovića u Gornjoj Dobrinji održana je manifestacija „Dani knjaza Miloša ...
Nušićijada u Ivanjici
Od danas pa do nedelje, 25. avgusta, Ivanjicom vlada Nušić, koji je zadužio ključeve grada i proglasio trodnevni režim življenja protkan ...
Memorijalni koncert
U Velikoj Ježevici u ponedeljak 19.avgusta na Preobreženje održava se Četvrti memorijalni koncert trubačkih orkestara "Svetozar Lazović Gongo". ...
Trka kroz Srbiju
Ovogodišnja 59. Međunarodna biciklistička trka Kroz Srbiju biće održana od 29. jula do 2. avgusta a domaćini etapa biće Istočno ...
Dani Petra Lazića
Tokom prva tri dana avgusta, Kosjerić će disati i misliti kao Pero Lazić koji je bio dobri duh našeg grada i koji je taj duh nosio svuda sa ...
„Deset godina Nušićevanja’’ od 22. do 25. ...
Festival humora, zabave i veselja „Nušićijada’’, održaće se u Ivanjici od 23. do 25. avgusta, pod sloganom „Deset ...
Pedesetih godina prošlog veka na Vardi
Polovinom treće decenije 20. veka ukazala se potreba za otvaranjem osnovne škole na Vardi. Deca sa Varde su išla u školu u ...

130 godina škole u Kostojevićima

Kategorija: Bajina Bašta Objavljeno sreda, 16 maj 2018 Autor ZapadnaSrbija

Osnovna škola Dušan Jerković iz Kostojevića u Bajinoj Bašti koja je ambasador Nacionalnog parka Tara za školsku 2017/2018. godinu, 15. maja 2018. godine proslavila je 130 godina rada. U okviru priredbe povodom Dana škole, „Čuvari Tare“ su prisutnima predstavili svoj projekat koji polako privode kraju. Oni su imali zadatak da u okviru projekta promovišu Nacionalni park Tara, ali i priliku da posete to zaštićeno područje i da na taj način puno o njemu nauče.


Uz pratnju i pomoć svojih nastavnika učenici su imali brojne aktivnosti: na samom početku projekta imali su obuku u Istraživačkoj stanici Petnica, zatim posetu Nacionalnom parku, upoznavanje sa biljnim i životinjskim svetom zaštićenog područja, vršnjačku edukaciju, uređenje dvorišta, foto konkurs, pisanje reklama o zaštićenom području, pripremu materijala za prodajnu izložbu, a sve to uz edukaciju i druženje.
Važno je podsetiti da je WWF akademija za prirodu deo obrazovne komponente velikog regionalnog projekta Zaštićena područja za prirodu i ljude, koji je započet u oktobru 2015. godine i trajaće do oktobra 2019. godine, a napravljen je kako bi se poboljšala komunikacija sa lokalnom zajednicom, njeno uključivanje u upravljanje zaštićenim područjima, razvili obrazovni programi za decu i turističke ponude koje će unaprediti posećenost i razvoj zaštićenih područja.
Ovom prilikom nagrađeni su učenici nižih razreda OŠ Dušan Jerković: Marko Ranković, Kristijan Marković, Tamara Gligorijević i Miloš Janjić za najbolje napisane reklame za Nacionalni park Tara. Simbolične nagrade su dodeljene i učenicima viših razreda Mariji Sekulić, Davidu Panteliću i Mariji Vasiljević za najbolje napisane reklame. Marija Đukanović, Tijana Gligorijević i Marija Sekulić dobile prigodne nagrade za najbolju selfi fotografiju sa Pančićevom omorikom.

Tiosava Martinovića prvi učitelj u Kostojevićima

Davne 1888.godine 3.aprila na sednici opštinskog odbora u Kostojevićima, pod predsedništvom Teofila Vukašinovića, zaključeno je da se pošalje predlog nadležnim organima vlasti u vezi otvaranja škole. Istaknuto je da opština ima 564 poreska obveznika, da se troše velike pare za izdržavanje malog broja đaka koji pohađaju nastavu u Rogačici i da je rogačička škola dosta udaljena od Kostojevića. Usvojen je predlog predsednika opštinskog suda da škola počne sa radom u prostorijama opštinske kuće koja je, kako se navodi, od tvrdog materijala.

Kompletan predlog suda opštine u Kostojevićima glasi: „Da sud ovaj opštinski preko državne vlasti izdejstvuje dolazak državnog inženjera da pregleda ovu opštinsku sudnicu i dade svoju ocenu, može li ista za školu služiti, pa ako može, tražiti od Gospodina ministra prosvete i crkvenih poslova odobrenje za otvaranje škole u Kostojevićima, koju će samo ova opština izdržavati, ako je moguće još u ovoj godini“.

Detaljan pregled opštinske sudnice izvršio je okružni inženjer i sačinio izveštaj. Na osnovu izveštaja okružno načelstvo u Užicu predlaže Ministarstvu prosvete da bi trebalo opštini dati zadovoljenje i školu otvoriti.

Ministarstvo prosvete i crkvenih poslova donosi rešenje 18.avgusta 1888.godine, koje glasi: “Ministarstvo prosvete odobrava da se u Kostojevićima otvori privremena škola i da se smesti u sadašnju opštinsku sudnicu“.

Ministarstvo prosvete nije imalo nijednog slobodnog prosvetnog radnika koga bi dodelilo na rad u Kostojeviće.Konačno, 1.septembra 1889.godine ministar prosvete potpisuje dekret o postavljenju Tiosava Martinovića za učitelja u Kostojevićima.

Osnovna škola u Kostojevićima bila je jedna od najmanjih škola u srezu račanskom. U 1889. godini bilo je svega 47.đaka: – u 1. razredu -13, u 2. razredu -13 đaka, u 3.razredu 11.đaka i u 4.razredu- 10.đaka.

Tek 1902.godine dodeljena su na rad u školi 2.učitelja. To su bili Nedeljko Vilimanović i Marta Vitezović.

U toku Prvog svetskog rata mnoge škole u srezu račanskom nisu radile. Školske zgrade su porušene od strane neprijatelja.Prema podacima od 23.maja 1922.godine, škola u Kostojevićima je na ime ratne odštete dobila 22.700,oo dinara.

Školske 1919/20 nastavljen je rad u školi u Kostojevićima.

U školskoj 1920/1921. U Kostojevićima službuju tri učitelja: Darinka Lazić, Mališa Stefanović i Ivan Matović. Oni održavaju nastavu u tri odeljenja: 1. razred- 48.đaka, 2.razred -50 đaka i 3-4 razred – 70 đaka. Materijalni uslovi u kojima žive učenici veoma su nepovoljni. Pojedine škole preduzimaju korake u cilju poboljšanja uslova rada učenika. Na inicijativu učitelja Mališe Stefanovića, u Osnovnoj školi u Kostojevićima osnovan je Fond za potpomaganje siromašnih učenika, 01.avgusta 1925.godine.

U školskoj 1927/1928.godini, u Kostojevićima rade četiri odeljenja i to: Ia sa 32 učenika, Ib -31 učenik, II razred sa 29.učenika i III i IV razred sa 53 učenika.

Do kraja 1940.godine radila je škola u Kostojevićima. U toku NOR-a mnoge školske zgrade su zapaljene od strane okupatora što pokazuje Izveštaj referenta za prosvetu od 24.10.1945.godine u kome se vidi da je utrošeno 80.000,oo dinara za krečenje i popravku klupa i prozora za školu u Kostojevićima.

U toku 1946.godine osnovan je analfabetski tečaj u Kostojevićima u cilju opismenjivanja odraslih.

Školske 1945/1946 godine istakli su se mnogi učitelji u vaspitno-obrazovnom radu i u saradnji sa sredinom. Na razvijanju kulture u selima najviše je radio učitelj Velizar Kovačević.

1946.godine Škola u Kostojevićima dobila je posebno ime“Dušan Jerković“ po narodnom heroju Dušanu Jerkoviću.

Savet za prosvetu i kulturu sreskog NO donosi odluku da školske 1950/1951. godine počne sa radom prva osmoljetka u Kostojevićima. Najpre je otvoren 5. razred, a nastavne predmete izvode učitelji Branka Lalić, Aleksandar Gajić, Ljubica Gajić i Razumenka Pantović. U oceni rada ove prosvetne ustanove školski inspektor, pored ostalog, ističe 24.decembra 1952.godine:“Uzimajući sve u obzir, postignuti uspeh osmoletke ne zaostaje od nivoa rada nižih gimnazija.“

Početkom školske 1960/1961 godine, u Oglednoj osmogodišnjoj školi „Dušan Jerković“ u Kostojevićima organizovan je rad u 20. odeljenja i i izdvojenim odeljenjima u Jaklju, Cerju i Jeloviku. Nastavu izvodi 21. nastavnik u 12 odeljenja razredne nastave i u 8. odeljenja predmetne nastave. Škola poseduje obradivo zemljište koje je dobro iskorišćeno i kvalitetno obrađeno.Đačka kuhinja je dobro opremljena.

Đačka zadruga osnovana još 1957.godine smatra se kao posebna slobodna aktivnost učenika u kojoj centralno mesto zauzima društveno-proizvodni rad . Škola se povezuje sa društvenom srdinom što je nov podsticaj za razvoj radnog vaspitanja kod učenika.

Integracijom 1973.godine u sastav OŠ „Dušan Jerković“ ulazi škola „Kadinjača“ Zlodol. Osnovna škola „Dušan Jerković“ Kostojevići školske 1976/1977 gopdine ima 1350 đaka. Škola u Kostojevićima ima 827 učenika, Zlodol 350, Zaglavak -73 učenika, Jakalj -41 učenik, Jelovik – 18 učenika i Cerje 41 učenik.

Izvor: drina.info, OŠ Dušan Jerković.

 

Aktivan odmor

  • Seoski turizam u Požegi

    Boravak u prirodi pruža Vam mogućnost za šetanje,rekreaciju,bavljenje sportom, mogućnost lova i ribolova, branje šumskih plodova i lekovitog bilja. Ukoliko pokažete interesovanje možete se uključiti u...

  • Vidikovci po Zapadnoj Srbiji

    Turistička organizacija regije Zapadna Srbija izgradiće deset vidikovaca na područiju Užica, Bajne Bašte, Ivanjice, Arilja, Požege, Kosjerica, Nove Varoši, Prijepolja, Sjenice i Čajtine. Izgradnju...

Tradicionalna jela