14. Etno sajam hrane i pića u Beogradu

Na Beogradskom sajmu će, od  23. do 26. novembra, po 14. put za redom biti održan Sajam etno hrane i pića – najveća i najkompletnija smotra proizvoda i proizvođača tradicionalnih prehrambenih proizvoda  pod motom „Utemeljenje robne marke etno proizvoda“.

Na Sajmu etno hrane i pića se najčešće izlažu tradicionalni prehrambeni proizvodi - rukom rađeni proizvodi po tradicionalnoj recepturi  najčešće od organski gajenih sirovina (od kojih su najpoznatiji zaštićeni i u pogledu geografskog porekla i u pogledu recepture – leskovački ajvar, kačerski med, duvan čvarci i dr), ali se mogu pronaći i proizvodi rađeni po novim receptima nastalim na temeljima tradicije ili ukusu novih generacija. Prošle godine, na Sajmu etno hrane i pića nastupilo je 352 izlagača iz Srbije, Italije, Grčke i Crne Gore. Najveći broj domaćih učesnika nastupio je na zbirnim štandovima organizovanim po regionalnom principu od strane ovlašćenih institucija – Privredne komore Srbije, Zadružnog saveza Srbije, Vojvodine i Beograda, turističkih organizacija pojedinih regija, lokalne samouprave, udruženja preduzetnika ili samostalno.

Ciljevi manifestacije su:

    predstavljanje tradicionalnih prehrambenih  proizvoda  tržištu i publici
    zaključenje kupoprodajnih ugovora sa restoranima, hotelima, trgovinskim radnjama, lancima ili izvoznicima
    zaštita  tradicionalnih prehrambenih proizvoda
    pronalaženje potencijalnih investitora  u ovu vrstu proizvodnje
    poboljšanje kulture ishrane i zdravlja  stanovništva
    očuvanje tradicije i nacionalnog identiteta
    izlagači i posetioci učestvuju i u razmeni znanja i iskustava vezanih za  standardizaciju, unapređenje pakovanja, plasmana, prezentacije i promocije proizvoda.

 

Pokrovitelji 14. Sajma etno hrane i pića su  Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i Grad Beograd, a pomoć u organizaciji manifestacije pružiće Privredna komora Srbije i Zadružni savez Srbije. U cilju unapređenja kvaliteta i promocije najboljih i na 14.  Sajmu etno hrane i pića će biti organizovano nagrađivanje u širokom spektru robnih grupa proizvoda, a posebnim aktivnostima Beogradskog sajma i Privredne komore Srbije, sa ciljem osiguranja dobrih poslovnih rezultata za učesnike, biće pozvani  potencijalni poslovni posetioci na manifestaciju. Sajam etno hrane i pića  poslednjih godina je  izuzetno dobro praćen od strane medija, a od samog početka hvaljen od poslovnih posetilaca i publike.

Pravo učešća na manifestaciji imaju proizvođači tradicionalnih prehrambenih proizvoda  i pića koji imaju registrovanu proizvodnju za tržište, proizvođači opreme za proizvodnju, čuvanje, pakovanje i serviranje ovakvih proizvoda, kao i kuće koje se bave sertifikacijom proizvodnje. Od 2017. godine, pravo učešća na Sajmu etno hrane i pića imaju proizvođači sadnog materijala od kojeg se dobijaju  sirovine za ovu vrstu proizvodnje. Zbog  podrške pokrovitelja, učesnici na grupnim štandovaima u organizaciji ovlašćenih institucija (PK Srbije, zadružnih saveza, opština, gradova, udruženja i dr.) mogu da nastupe po ceni 1.400 dinara po 1m2 bez PDV-a na standardno obrađenim tipskim štandovima (za koje je u prijavnom materijalu navedena cena od 4.400 din/1m2).

Izvor: PKS