Otkazan Dragačevski sabor trubača u Guči

Kategorija: Guča Objavljeno petak, 10 jul 2020 Autor ZapadnaSrbija

Zbog aktuelne epidemiološke situacije, zabrane okupljanja više lica na jednom mestu u isto vreme, obaveza socijalnog distanciranja, kao i drugih mera sprečavanja širenja zaraze virusa COVID – 19, zov trube u Guču će ove godine izostati. Bez obzira na veliku odgovornost prema dugoj tradiciji održavanja, jubilarni 60. Dragačevski sabor trubača, zbog aktuelne epidemiološke situacije izazvane prisustvom  virusa COVID -19 neće biti održan. Mi kao organizatori kulturno – umetničkog programa na Dragačevskom saboru trubača, prekinuli smo sve pripreme vezane za organizovanje ove manifestacije, jer u skladu sa trenutnom situacijom nije moguće obezbediti socijalnu distancu između nekoliko desetina hiljada posetilaca koje svake godine u avgustu mesecu okuplja ljubav prema trubi.
Ovo je prvi put da se u šezdeset godina dugoj tradiciji Sabor trubača mora odložiti. Sa zvaničnim obaveštenjem o otkazivanju Sabora, oglasiće se opština Lučani kao organizator Sabora i Saborski odbor. Ostanite zdravi i odgovorni!

Pod lipom se 1961. godine rodio jedan novi sabor - Dragačevski sabor trubača u Guči. Lipa je zajedno sa crkvom postala i ostala centar saborovanja. Proteklu polovinu veka lipa u svoj topli zagrljaj prima trubače iz čitavog sveta. Ubrzo crkvena porta postaje pretesna za sve učesnike u takmičenju i za sve saboraše.

U traganju za podesnim prostorom morao se preći mali drveni most na reci Bjelici. U novom beskrajno zelenom krugu našli su se trubači iz cele Srbije. Bina, sa koje su se oglašavali najlepši zvuci limenog instrumenta, kao iz bajke, bila je ukrašena drvećem i najraznovsrnijim šumskim rastinjem. Publika prostrta po livadi, opijena melodijama koje su do savršenstva svirali samouki trubači, nije primećivala vrelinu avgustovskog sunca. Pratilo se takmičenje, uživalo u tradicionalnim melodijama, koje su se iz grla trubača i trube dizali do nebeskih visina.

Iz godine u godinu Dragačevski sabor trubača je postajao sve masovniji. Trebalo je primiti najbolje trubače i omogućiti da zainteresovana publika prati takmičenje. Napravljen je stadion sa čije bine su Guča i Sabor trubača pozdravljali čitav svet.

Zvuci trube su proteklih godina parali tišinu jedne male varoši koja je vekovima pre Sabora ušuškana u jeličkoj padini snevala jedan važan san. Guča je postala centar trube u koju već više od pola veka hrle najpoznatiji trubači sveta. Možda je Guča snevala baš ovaj san. Želja njenih stanovnika je ispunjena. Ceo svet je čuo za Guču, malu varoš sa velikim srcem koje više od pedeset godina stoji na braniku kako narodne tradicije i izvornog stvaralaštva, tako i gostoprimstva i iskrenog prijateljstva.

Izvor/foto: sabortrubaca.rs