Crkva Svetog Pantelejmona na Divčibarama

Kategorija: Kosjerić Objavljeno sreda, 05 jun 2019 Autor ZapadnaSrbija

Crkva "Svetog Pantelejmona" na Divčibarama pripada Eparhiji valjevskoj Srpske pravoslavne crkve, nalazi se u samom centru Divčibara i predstavlja mesto poseta mnogih turista. Crkvu na Divčibarama projektovao je arhitekta Tihomir Dražić iz Valjeva, a ikonostas u duborezu Ljuban Marić iz Bogatića kod Valjeva, ikone je naslikao Rade Sarić iz Beograda, dok je izgradnju izvelo Građevinsko preduzeće Jablanica.

Na Pantelijevdan 9. avgusta 1995. godine osveštano je zemljište za gradnju prve divčibarske crkve i na njemu je podignut krst. Crkva je izgrađena na prostoru koji se nalazi na levoj obali potoka Žujana, između dve česme, na mestu gde se od 1926. godine održavao narodni vašar na dan Svetog Pantelejmona. Izvorište prve česme uzvodno je, prema predanju, ogradila kneginja Ljubica, žena kneza Miloša.

Temelji crkve su postavljeni u proleće 1996. godine, u čemu su učestvovali i učenici i nastavnici bogoslovije Sveta Tri Jerarha iz manastira Krke, koji su školsku 1995/1996. godinu proveli na Divčibarama, nakon izgnanstva iz Srpske Krajine u Hrvatskoj. O ovim radovima se starao protojerej stavrofor Milan Tomić. Crkveni temelji su osveštani na Pantelijevdan iste godine. Zidanje hrama je počelo u leto 1998. godine, a 2000. godine, postavljen krst na njegovu kupolu i proslavljeno svođenje slemena.

Episkop šabačko-valjevski Lavrentije osveštao je na dan svetog Pantelejmona 2001. godine divčibarsku crkvu. Nakon osveštanja crkve održana je u njoj na Preobraženje, 19. avgusta iste godine prva liturgija sa prvim pričešćivanjem vernika.

Izvor: vikipedija