Pedesetih godina prošlog veka na Vardi

Kategorija: Kosjerić Objavljeno nedelja, 21 jul 2019 Autor ZapadnaSrbija

Polovinom treće decenije 20. veka ukazala se potreba za otvaranjem osnovne škole na Vardi. Deca sa Varde su išla u školu u Godečevu, pešačeći 5 km, a iz okolnih vardanskih sela i zaselaka – u Makovište ili Seču Reku, u zavisnosti od opštinske pripadnosti.

Uz angažovanje mnogih meštana, a naročito Radisava Dimitrijevića, trgovca, Ranisava Jovanovića, kafedžije, Mita Cagića, Vlajka Markovića itd, konačno su se stekli uslovi da se 1931. godine otvori „Osnovna škola vardanska“. I to u kući koju je porodica Cagić, kupivši je na licitaciji, ustupila za školu, a delom i u zgradi nekadašnje opštine. Krajem rata došlo je do paljenja škole od strane Nemaca, pa se nastava izvodi po privatnim kućama i kafanama. Nova školska zgrada počinje da se zida 1947. dobrovoljnim radom meštana i to na placu koji Nerandža-Nerka Cagić poklanja u znak sećanja na svog sina Mita Cagića koji u ratu izgubi život. I tek u februaru 1949, kako piše u Letopisu škole, ona biva završena, ima 240 m2, sa stanom za učitelja. Deset godina kasnije, dogradnjom još toliko prostora (sredstvima tzv. mesnog samodoprinosa), škola postaje osmogodišnja, konačno dobijajući današnji izgled. Od 1957. godine nosi ime Osnovna škola „Jordan Đukanović“ – Varda, po istaknutom organizatoru ustanka iz 1941. godine, prvoborcu i komandiru Crnogorske čete.
Na Vardi je, od osnivanja škole do danas, službovalo oko 150 učitelja, nastavnika i profesora. Mnogi od njih su imali izuzetno pozitivan uticaj na razvoj čitavog područja.

Izvor: Razotkrivanje